داروسازی

خرید و فروش کارخانه داروسازی

 

  مراحل تولید دارسازی صنعتی

 

 

داروسازی یا فارماکولوژی عبارتست از: مطالعه واکنش متقابل داروها (یا مواد شیمیایی) و موجودات زنده که منجر به ایجاد اثرات زیست‌شناسی این ترکیبات می‌گردد. و دارو (Drug) در درمان بیماری و تشخیص و یا پیشگیری از بیماریها به کار می‌رود. داروها ممکن است منشاء گیاهی (مانند بلادونا) و یا منشاء معدنی (مانند کلسیم) و یا منشاء حیوانی (مانند انسولین) و یا منشاء شیمیایی (مانند آسپرین) داشته باشند.

 

علوم مرتبط داروسازی

  • علوم پایه پزشکی و داروسازی: علوم مرتبط و علوم اضافه شده

  • آناتومی: مطالعه ساختمان فیزیکی موجودات زنده می‌باشد. در مقابل آناتومی ماکروسکوپی یا آناتومی گیاهی، سیتولوژی و هیستولوژی یا بافت شناسی، درباره ساختمانهای میکروسکوپی می‌باشند.

  • شیمی حیات: مطالعه شیمی موجود در موجودات زنده، بخصوص درباره ساختمان و عملکرد اجزا شیمیائی آنها می‌باشد.

  • بایواثیک: میدان مطالعه‌ای از جنبه فلسفه و مذهب در مورد ارتباط بیولوژی، علم، داروسازی و اخلاق می‌باشد.

  • بایواستاتیک

  • سلول شناسی: مطالعه میکروسکوپی یاخته‌های منفرد می‌باشد.

  • امبریولوژِی یا جنین شناسی: مطالعه توسعه اولیه موجودات زنده می‌باشد.

  • اپیدمولوژی: مطالعه دموگرافی روند بیماری می‌باشد، و شامل مطالعه همه‌گیریها می‌باشد، هر چند به این محدود نمی‌شود.

  • سلامت عمومی

  • ژنتیک: مطالعه ژنها، و نقش آنها در توارث بیولوژیکی.

  • هیستولوژی: مطالعه ساختمانهای بافتهای بیولوژی با میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی می‌باشد.

  • ایمنی شناسی: مطالعه سیستم ایمنی می‌باشد، که به طور مثال در انسان شامل سیستم ایمنی مادرزادی و ... می‌باشد.

  • میکروبیولوژی: مطالعه میکروارگانیزمها است که شامل protozoa، باکتری ، fungi و ویروسها می‌باشد.

  • عصب شناسی: موضوعی است که به بررسی مکانیسمهای اثر دارو، پاسخ بدن به دارو را روشن می‌کند.

 

داروسازی صنعتی (چگونگی تهیه داروها)

تولید دارو در مقیاس بسیار زیاد را "داروسازی صنعتی"می‌نامند. وقتی یک ماده شیمیایی که احتمال دارد اثر دارویی داشته باشد و در آزمایشگاه سنتز شد، برای آزمایشهای بالینی حیوانی و انسانی فرستاده می‌شود، از آنجایی که این آزمایشها بر روی تعداد محدودی صورت می‌پذیرد، مقدار داوری لازم را در همان آزمایشگاه می‌توان تهیه نمود. وقتی یک دارو از تمامی آزمایشهای بالینی موفق بیرون آمد و اجازه ورود به بازار را گرفت، باید آن را در مقادیر خیلی زیاد یا اصطلاحا در مقیاس صنعتی تولید نمود. این اولین مرحله دشوار کار است، چرا که در بسیاری از موارد روشهای آزمایشگاهی، برای مقادیر بسیار زیاد قابل اجرا نیستند و باید برای یک تولید در مقیاس صنعتی یک روش خاص صنعتی پیدا کرد. فروش کارخانه داروسازی

بارها دیده شده است، سنتر جسم در آزمایشگاه با راندمان بسیار بالا انجام گرفته ولی چندین سال طول کشیده تا روش صنعتی آن بدست آید و چه بسا آن دارو برای تولید صنعتی مقرون به صرفه تشخیص داده نشده است. پس برای تبدیل یک سنتز آزمایشگاهی به تولید صنعتی تحقیقات جدید را باید از ابتدا شروع کرد. مدیریت یک کارخانه پس از تعیین روشهای تولید صنعتی یک دارو، پا به مرحله بعدی می‌گذارد که مرحله تهیه مواد اولیه برای تولید صنعتی یک داروی خاص می‌باشد. مهمترین ماده، همان ماده شیمیایی است که اثر دارویی دارد و اصطلاحا آن را "ماده موثر" می‌نامند. به دلایل گوناگون فیزیک و اینکه دارو به چه شکلی (قرص، کپسول، شربت و..) باید تهیه شود، مواد دیگری را همراه ماده موثر می‌کنند. که آنها را "مواد جانبی" می‌نامند. حال این مساله که ماه موثر و مواد جانبی چگونه و به چه نسبت باید با هم مخلوط شوند تا یک شکل دارویی با شرایط مناسب را بدست آورند، خود فصلی جدید در تحقیقات است، که یک کارخانه یا خود مستقیما به نتیجه می‌رسد و یا روشهای دیگر کارخانجات را از آنها خریداری می‌نماید، همچنانکه کارخانه‌های تولید مستقیم ماده موثره می‌تواند آن را از مراکز دیگر خریداری نماید.

در سفارش تهیه مواد اولیه تمامی مواد از قبیل ماده موثره و مواد جانبی در نظر گرفته می‌شوند. البته خرید مواد نیز مسائل مربوط به خود را دارد. مساله بسیار مهم در امر سفارش و خرید، در نظر گرفتن زمان است. چون برنامه تهیه مواد اولیه معمولا چندین ماه به طول می‌انجامد، باید دقت نمود تا زمان سفارش متناسب با زمان‌بندی تولید باشد. مثلا اگر تهیه مواد اولیه تولید یک دارو شش ماه طول می‌کشد، باید شش ماه قبل از تاریخ تولید طبق زمان‌بندی، سفارش مواد انجام شود. البته کارخانجات معمولا در هر مرتبه سفارش مواد، برای تولیدات دو تا سه سال خود، ماده را تهیه می‌نماید. هنگامی که تمامی مواد اولیه موجود باشد، کار تولید را می‌توان شروع کرد. تولید، با توجه به خصوصیات فیزیکی و شیمیایی ماده موثره و مواد جانبی و همچنین شکل دارویی که باید تولید شود، می‌تواند به روشهای گوناگون و با دستگاههای متفاوتی صورت پذیرد. به همین علت کارخانجات به بخشهای کوچکتری تقسیم می‌شوند و هر بخش مسئول تهیه یک نوع فرآورده است. مثل بخشهای قرص، کپسول، شربت، محلولهای تزریقی، کرم و پماد، آمپول و ... .
 

بیماری و دارو

کشف داروهای جدید و مراحلی که از کشف تا عرضه آنها به بازار دارویی طی می‌شود، موضوع جالبی است. امروزه آگاهی دقیق از ساز و کار بیماریها برای دستیابی به داروهای جدید امری ضروری محسوب می‌شود. در واقع می‌توان گفت که هر بیماری حاصل به هم خوردن نظم طبیعی یکی از چرخه‌های فعالیت بدن است، بنابراین با دانستن اینکه کدام چرخه بدن از نظم طبیعی خود خارج شده است، می‌توان دارویی را به کار برد که دوباره آن را به حالت اولیه باز گرداند.
 

منشاء داروها

بطور کلی داروها از نظر منشاء به سه گروه طبیعی، نیمه صناعی و صناعی تقسیم می‌شوند.

داروهای طبیعی

داروهای طبیعی داروهایی هستند که از منابع طبیعی به دست می‌آیند. اینگونه فرآورده‌ها یا به صورت خام مصرف می‌شوند، مثل عصاره گیاه آلوئه برای درمان بیماریهای پوستی یا جگر برای درمان بیماریهای شب کوری و یا شامل مواد شیمیایی خاصی هستند که از فرآورده خام طبیعی استخراج و سپس به عنوان دارو مصرف می‌شوند، مثل مورفین که از تریاک استخراج می‌شود و انسولین که از لوزالمعده گاو یا خوک به دست می‌آید. در مورد این گروه از داروها، برای کشف داروی جدید به سراغ طب سنتی کشورهای مختلف می‌روند. در طب سنتی، خواص گیاهان و فرآورده‌های مختلف جانوری شرح داده شده است. دانشمندان با روشهای علمی به بررسی آزمایشگاهی خواص ذکر شده در مواد خام می‌پردازند. این بررسیها ممکن است در شرایط خارج از بدن موجودات زنده (مثل بررسی اثرات ضد میکروبی در محیط های کشت) یا در شرایط داخل بدن (شامل بررسی اثر پس از کاربرد در جانوران آزمایشگاهی) انجام شوند. در صورتی که فرآورده خام، موثر تشخیص داده شود، به روشهای گوناگون ترکیبات مختلف موجود در آن را تفکیک و تخلیص می‌کنند و سپس می‌کوشند تا ساختار شیمیایی این ترکیبات خالص شده را (که به دست آوردن مقادیر ناچیزی از آنها اغلب مستلزم ساعتها کار طاقت فرساست) شناسایی کنند.

برای این کار از روشهای مختلف دستگاهی نظیر تهیه طیفهای تشدید مغناطیسی هسته (NMR)، طیف جرمی (MS)، طیف فرابنفش (UV) و فراسرخ (IR)، اثر بر نور قطبیده (چرخش نوری)، کروماتوگرافی با عملکرد بالا (HPLC) و ... استفاده می‌شود. به این ترتیب با تلفیق مجموعه این مدارک که هر یک گوشه‌ای از اطلاعات ضروری را برای تعیین ساختار شیمیایی ماده فراهم می‌آورند و مقایسه آنها با ساختارهای شناخته شده، ساختار شیمیایی مواد مورد نظر را شناسایی می‌کنند. در مرحله بعد مجدد آزمونهای بررسی اثرات دارویی بر هر یک از ترکیبات خالص انجام می‌گیرد تا ترکیب موثر شناسایی و به عنوان ماده دارویی عرضه گردد.

داروهای نیمه صناعی

داروهای نیمه صناعی با ایجاد تغییرات شیمیایی بر داروهای طبیعی به دست می‌آیند. این تغییرات با هدف افزایش قدرت دارو، کاهش عوارض جانبی، بهبود خواص فیزیکی و شیمیایی و ... انجام می‌شوند. گاه داوری به دست آمده از منابع طبیعی دارای نقایصی است که با انجام تغییرات جزئی روی ساختار شیمیایی آن می‌توان نقص موجود را برطرف کرد. مثلا پنی‌سیلین حاصل از قارچ پنی‌سیلیوم در اسید معده تخریب می‌شود و نمی‌توان آن را به صورت خوراکی مصرف کرد، ولی با انجام تغییراتی کوچک در گروههای جانبی هسته پنی‌سیلین، داروهای پادزی آموکسی‌سیلین، آمپی‌سیلین و پنی‌سیلین V بدست می‌آیند که نسبت به محیط اسیدی معده مقاومند و از راه خوراکی به مصرف می‌رسند.

برای دستیابی به داروهای جدید نیمه صناعی باید تغییراتی حساب شده و قاعده‌مند روی ساختار شیمیایی ماده طبیعی ایجاد کرد و سپس نتیجه این تغییرات را روی اثر دارو بررسی نمود. اینگونه مطالعات منجر به کشف "رابطه ساختمان و اثر" در یک ماده دارویی می‌شود. دارویی که از طبیعت به دست می‌آید، در بدن اثرات مختلفی دارد. برای مثال مورفین نمونه جالبی از این مطلب است. این دارو دارای اثرات ضد درد، تسکین دهنده سرفه، ایجاد یبوست، اعتیادآوری و ... می‌باشد. محققان می‌کوشند تا با دستکاری در ساختار مورفین داروهایی تهیه کنند که هر یک از اثرات فوق را به تنهایی و بدون دارا بودن خاصیت اعتیاد آوری دارا باشند. در راستای این کوششها داروهای بوپرنورفین با اثر ضد درد عالی و اعتیادآوری اندک، دکسترومتورفان با اثر ضد سرفه و بدون اثر ضد درد و اعتیاد آوری و دیفنوکسیلات با اثر ضد اسهال، بدون اثر ضد سرفه و اعتیاد آوری خیلی جزئی ساخته شده‌اند.

داروهای صناعی

با پیشرفت علم شیمی، به ویژه دانش شیمی آلی وپیدایش روشهای گوناگون سنتز مواد، هم اکنون میلیونها ترکیب شیمیایی ساخته شده وجود دارند و بدون اغراق همه روزه دهها ترکیب جدید دیگر نیز ساخته می‌شوند. از میان این ترکیبات بطور تصادفی یا آگاهانه، موادی که دارای اثرات درمانی هستند، انتخاب می‌شوند. این گونه داروها را که به طریقه شیمیایی سنترشده‌اند، داروهای صناعی می‌نامند. برای مثال دانشمندی به نام دوما که به مطالعه روی رنگها مشغول بود، متوجه شد که گروهی از موشهای آزمایشگاهی که به طور اتفاقی نوعی رنگ قرمز به نام پرونتوسیل را خورده بودند، در برابر عفونت مقاومت یافته‌اند. با بررسی بیشتر خاصیت ضد باکتریایی رنگ فوق مشخص گردید و بر اساس آن گروهی از داروهای ضد باکتری به نام سولفونامیدها ساخته و عرضه شدند که از آن میان می‌توان به پادزیهای معروفی چون کوتریموکسازول و سولفاستامید اشاره کرد.

در گروه داروهای صناعی می‌توان برای درمان یک بیماری، اثر تمامی مواد شیمیایی شناخته شده را روی آن بررسی کرد. ولی با توجه به تعداد بیماریها و کثرت فراوان مواد شیمیایی این کار عملا غیر ممکن است. بنابراین با توجه به اینکه اثر یک ماده ناشی از ساختار شیمیایی آن است (رابطه ساختمان و اثر)، محققان حدس می‌زنند که ممکن است گروههای خاصی از مواد شیمیایی روی یک بیماری خاص موثر باشد. لازم به ذکر است که این حدس با توجه دقیق به ساز و کار بیماری و ساختار شیمیایی مواد و غالبا با استفاده رایانه انجام می‌گیرد. به این ترتیب اثر مواد مورد نظر را در آزمایشگاه روی آن بیماری آزمایش می‌کنند. ممکن است این بررسیها به کشف ماده ای موثر بیانجامند و یا اصلا بی‌نتیجه باشند. برای مثال داروی AZT که تا حدودی بر ویروس مولد بیماری ایدز موثر بوده است، به این شیوه یافت شد. AZT ماده‌ای بود که سالها قبل ساخته شده و کنار گذاشته شده بود تا اینکه در شمار ترکیبات مورد آزمایش روی ویروس ایدز انتخاب گردید و موثر بودن آن اثبات شد.

روش الگوبرداری از ساختمان بدن

راه دیگر کشف داروهای جدید، الگوبرداری از ساختمان بدن است. برای مثال هیستامین یکی از موادی است که بطور طبیعی در بدن ساخته می‌شود و در اندامهای مختلف کارهای مختلفی انجام می‌دهد. این ماده درپوست باعث خارش می‌شود، رگهای بینی و چشم را گشاد می‌کند، منجر به احتقان و عوارض ناشی از آن مثل آبریزش از بینی و سرخی چشم می‌گردد. در معده روی سلولهای کناری معده اثر کرده و تحریک ترشح اسید را باعث می‌شود. هیستامین در هر یک از این اندامها گیرنده مخصوص به خود را دارد که از این میان گیرنده‌های موجود در رگها و پوست (گیرنده‌های H1) با هم مشابهند و با گیرنده‌های موجود در جدار معده (گیرنده‌های H2) متفاوت می‌باشند. دانشمندان با در نظر گرفتن ساختار مولکولی هیستامین دو گونه از داروهای آنتی‌هیستامینی را طراحی کرده‌اند.

اینگونه داروها با اشغال گیرنده‌های هیستامینی به طور اختصاصی باعث مهار آنها و جلوگیری از تحریک می‌شوند. گروه اول داروهای آنتی‌هیستامینی هستند که در مواردی نظیر سرماخوردگی همراه با آبریزش بینی و یا خارش بکار می‌روند و اثری روی معده ندارند، از جمله داروهایی نظیر کلرافنیرامین، پرومتازین، هیدروکسی‌زین، پیریلامین و غیره. گروه دوم آنتی‌هیستامینهایی هستند که گیرنده‌های هیستامینی معده را مهار می‌کنند و به دنبال آن باعث مهار ترشح اسید می‌شوند. این گروه در درمان زخمهای معده و اثنی‌عشر مورد استفاده قرار می‌گیرند مثل سایمتیدین، رانیتیدین، فاموتیدین و غیره. کشف اثرات درمانی یک ترکیب شیمیایی، تازه آغاز راهی ست که ممکن است سالیان سال به طول بیانجامد.
 

مراحل بررسی ایمنی دارو

نکته در اینجاست که یک ماده دارویی همانطور که اثرات درمانی از خود نشان می‌دهد، ممکن است دارای اثرات مخرب و سمی دیگری نیز باشد. برای اطمینان از ایمنی کاربرد دارو در انسان ترکیبات شناسایی شده، باید از 4 مرحله آزمون و بررسی، با موفقیت بگذرند:
 

مرحله اول

آزمون بی‌خطر بودن و سمیت دارو قبل از کاربرد بالینی آن است. در این مرحله که 2 تا 3 سال به طول می‌انجامد اثرات دارو روی جانوران مختلف و جنینی جانوران باردار بررسی می‌شود. امروزه سعی می‌شود از شیوه‌های کشت بافتی و نمونه‌سازی رایانه‌ای برای کاهش کاربرد جانوران آزمایشگاهی در این مرحله استفاده شود، .ولی ارزش پیش‌بینی کننده این روشها هنوز بسیار محدود است. آزمون سمیت پیش بالینی به ازای هر داروی موفق عرضه شده به بازار به طور متوسط حدود 41 میلیون دلار خرج بر می‌دارد و ممکن است تحلیل اطلاعات به دست آمده تا 5 سال زمان ببرد. اگر ماده دارویی در حیوانات و جنین آنها اثر سوئی نشان ندهد، وارد مرحله بعدی می‌شود.
 

مرحله دوم

مرحله ارزیابی دارو در انسان است که طی آن سرنوشت دارو در بدن افراد سالم داوطلب و اثر بدن بر دارو (فارماکوکینتیک) مورد بررسی قرار می‌گیرد. این مرحله نیز ممکن است حدود 2 سال به طور بیانجامد و معمولا به سبب وجود قوانین سخت در مورد آزمون داروهای جدید روی انسان در کشورهای پیشرفته، با دشواریهای خاصی مواجه است. اگر دارو در این مرحله نیز با مشکل خاصی مواجه نشود، به مرحله سوم راه می‌یابد.
 

مرحله سوم

این مرحله که 3 تا 5 سال به طول می‌انجامد، دارو به تعداد معدودی از بیماران داده می‌شود تا اثرات آن روی بیماری در انسان مشخص شود. در صورتی که دارو در این مرحله نیز نتایج مطلوبی به دست دهد، مجوز ورود به بازار را دریافت خواهد کرد و در سطح وسیع عرضه می‌شود. از این پس دارو در بوته آزمون چهارم یا مرحله پس از فروش قرار می‌گیرد.
 

مرحله چهارم

در این مرحله عکس‌العمل نژادها و گروههای مختلف جمعیتی در برابر دارو مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و متخصصان پزشکی در سراسر دنیا در صورت مشاهده هر گونه عارضه‌ای آن را به سازمان بهداشت جهانی گزارش می‌دهند. در صورت مضر تشخیص داده شدن دارو، بسرعت آن را از سطح بازار دارویی جمع‌آوری می‌کنند. بر این اساس همه ساله از بین ترکیبات مختلفی که دارای اثرات درمانی می‌باشند، در هر مرحله تعداد زیادی از انها به دلایل مختلف از گردونه پژوهش خارج می‌شوند و از ادامه مرحله بعدی تحقیق باز می‌مانند. همچنین داروهای بسیاری با مشخص شدن اثرات سوء آنها، پس از توزیع وسیع از فهرست داروهای رایج حذف می‌شوند و داروهای متعددی نیز همواره در شرف حذف هستند، برای مثال می‌توان به داروی دی‌پیرون یا نوارلژین اشاره کرد که به دلیل عوارض خونی شدید، امروزه دیگر کاربردی ندارد.

به این ترتیب تخمین زده می‌شود که برای عرضه هر داروی جدید به بازار حدود پنج تا ده هزار مولکول جدید ساخته و بررسی می‌شوند و هزینه‌ای بالغ بر 240 میلیون دلار صرف می‌گردد.
 

عوارض جانبی و اثرات ناخواسته داروها

با وجود مراحل متعدد و موشکافانه بررسی ایمنی کاربرد مواد دارویی و قوانین سخت دریافت مجوز برای تولید و توزیع گسترده، داروها عاری از اثرات ناخواسته نیستند. برخی از این عوارض که خطرات کمتری دارند ناشی از گسترش و تشدید اثرات شناخته شده دارو می‌باشند و قابل پیش‌بینی هستند، ولی گروه دیگر ممکن است تا زمانی که دارو به طور گسترده و به مدت طولانی وارد بازار دارویی نگردیده است، شناسایی نشوند. این گروه از اثرات خطرناکترند و بنابراین آگاهی از آنها برای پزشک اهمیت دارد. برخی از واکنشهای این گروه جنبه آلرژیک (حساسیت‌زا) دارند و برخی دیگر نیز که به واکنش ایدیوسنکراتیک موسومند، دارای ریشه‌های وراثتی می‌باشند.

ایدیوسنکرازی در اصطلاح به هر گونه واکنش پذیری غیر عادی با منشا ژنتیکی نسبت به عوامل شیمیایی اطلاق می‌شود. این واکنشها ممکن است به صورت حساسیتهای بسیار شدید و گاه مرگبار نسبت به دوزهای اندکی از یک دارو و یا عدم پاسخدهی حتی نسبت به دوزهای بسیار بالای دارو آشکار شوند. برای مثال حدود 10 درصد از مردان سیاهپوست بر اثر نقص ژنتیکی آنزیمی به نام گلوکز 6- فسفات دهیدروژناز (G6PD) با دریافت داروی پریماکین دچار نابودی شدید گلبولهای قرمز و کم خونی خطرناک حاصل از آن می‌شوند. در مقابل گروهی از افراد به دلیل اختلاف ژنتیکی گیرنده‌های دارویی خود، نسبت به عملکرد ضد انعقادی داروی وارفارین مقاومت دارند.

 

تاریخچه داروسازی در ایران

  • در سال 1335 رشته داروسازی از دانشکده پزشکی، داروسازی دندانپزشکی، داروسازی و دندانپزشکی جدا شد و به صورت رشته ای مستقل در رئیس این دانشکده دکتر مهدی نامدار بود.
  • از سال 1342 به بعد نظام آموزش داروسازی که از نظام فرانسوی اقتباس شده بود به نظام آمریکایی تبدیل شد و از سال تحصیلی 1343-1342 دروس این رشته به صورت واحدهای درسی ارائه گردیدند.
  • از سال 1350 به بعد دوره تحصیلی در دانشکده‌های داروسازی به صورت 6 سال پیوسته تصویب شد که به فارغ التحصیلان پس از گذراندن پایان نامه تحقیقاتی درجه دکترای داروسازی داده میشود.

 

بزرگترین شرکت های داروسازی

سال 2014 را بر اساس محاسبات فوربز (Forbes) از ارزش خالص بازار، دارایی ها، فروش و سود آنها معرفی کرده است. در ادامه با این شرکت ها آشنا می شویم:

فایزر (Pfizer)

 


این شرکت داروسازی آمریکایی در ماه می سال 2014، ارزش بازار 203.93 میلیارد دلار و ارزش دارایی 172.1 میلیارد دلار را ثبت کرد. این شرکت قدرتمند که محصولات بهداشتی متنوعی شامل داروها و واکسن های مولکول کوچک و داروها و واکسن های بیولوژیک انسانی و حیوانی و همچنین محصولات غذایی تولید می کند توانست رکورد فروش 52.67 میلیارد دلار و سود 22 میلیارد دلار را در سال 2013 به ثبت برساند.

این شرکت را چارلز فایزر و چارلز ارهارت در سال 1849 بنیانگذاری کردند و دفتر مرکزی آن هم در نیویورک است. شرکت 5 بخش دارد: مراقبت های اولیه، مراقبت های ویژه و تومورشناسی، محصولات ثابت و بازارهای نوظهور، سلامت دام و بهداشت مشتری و اکنون 77700 نفر را در استخدام خود دارد.

 



نوارتیس (Novartis)

 


این شرکت دارویی چند ملیتی سوئیسی در ماه می 2014 ارزش بازار 227.44 میلیارد دلار و ارزش دارایی 126.3 میلیارد دلار را ثبت کرد. با سابقه تولید محصولات بهداشتی و داروهای تجویزی ثبت اختراع شده، داروهای عمومی، واکسن های پیشگیری، ابزار تشخیصی و محصولات بهداشتی اش برای انسان و دام توانست فروش 57.9 میلیارد دلار و سود 9.2 میلیارد دلار را در سال 2013 داشته باشد.

نوارتیس که مغز آن در بازل سوئیس است در فوریه 1996 بنیانگذاری شد. بخش های این شرکت عبارتند از: داروسازی (داروهای تجویزی ثبت اختراع شده)، آلکن (Alcon) (داروها و محصولات مراقبت از چشم و محصولات مراقبت از بینایی)، ساندوز (Sandoz) (داروهای عمومی واکسن ها و تشخیص و سلامت مصرف کننده). این شرکت اکنون 135696 نفر را به کار مشغول کرده است.

 



سانوفی (Sanofi)

 


برای این شرکت چند ملیتی فرانسوی در ماه می 2014 ارزش بالاز 137.14 میلیارد دلار و ارزش دارایی 132.4 میلیارد دلار را تخمین زدند. این شرکت در تحقیق، تولید و توزیع محصولات دارویی فعالیت دارد. فروش خالص 43.75 میلیارد دلار و سود 4.9 میلیارد دلار در سال 2013 در پرونده خود دارد. مقر اصلی این شرکت که در سال 1994 بنیان گذاری شد در پاریس است. شرکت از طریق سه بخش اصلی به نام های داروسازی، واکسن انسان و بهداشت دام اداره می شود و 112128 نفر در آن مشغول کار هستند.

 



هولدینگ روش (Roche Holding)
 

هولدینگ روش یک شرکت سرمایه گذاری مستقر در سوئیس است که محصولات تشخیصی و درمانی را تولید، پخش و بازاریابی می کند. ارزش بازار این شرکت 253.74 میلیارد دلار و ارزش دارایی هایش 69.9 میلیارد دلار می باشد. فروش خالص شرکت در سال 2013 به 50.46 میلیارد دلار و سود آن در همان سال به 12 میلیارد دلار رسید.

فریتز هافمن لاروش در اکتبر 1896 این شرکت را پایه گذاری کرده و دفتر مرکزی آن در بازل است. شرکت روش دو بخش بزرگ دارد: تشخیص روش و داروسازی روش. اکنون 85080 نفر در بیش از 150 کشور برای این شرکت کار می کنند.
 


مرک اند کو (Merck & Co)
 

شرکت بین المللی مرک اند کو در سال 2014 ارزش بازار 165.8 میلیارد دلار و ارزش دارایی 105.6 میلیارد دلار داشته و در سال 2013 فروشی برابر با 44.09 میلیارد دلار و سود 4.4 میلیارد دلار را تجربه کرده است. شرکت مرک که مقر اصلی آن در وایت هاو ساستیشن نیوجرسی است در سال 1851 پایه گذاری شد و در زمینه کشف توسعه و بازاریابی طیف گسترده ای از محصولات سلامت انسان و دام شامل واکسن و دارو فعالیت می کند. این شرکت چهار بخش دارد: دارویی، سلامت دام، مراقبت از مصرف کننده و همکاران و 76000 نفر را در استخدام خود دارد.
 


گلاکسو اسمیت کلاین (Glaxo Smith Kline)
 
فروش کارخانه داروسازی

این شرکت داروسازی بین المللی مستقر در بریتانیا در سال 2014 ارزش بازار 82.32 میلیارد دلار و ارزش دارایی 55.9 میلیارد دلار داشت. در سال 2013 فروش شرکت 25.69 میلیارد دلار دلار و سود خالص آن 2.6 میلیارد دلار بود. دفتر مرکزی آن در لندن است و در سال 1999 شروع به کار کرد این شرکت در زمینه های کشف، توسعه و تجاری سازی داروهای تجویزی عمدتا برای دستگاه گوارش، قلب و عروق، عصب شناسی، تنفس و التهاب، سرطان و بیماری های عفونی فعالیت می کند. در بیش از 10 کشور فعال است و 51500 نفر را مشغول کار کرده است.
 


الی لی لی اند کو (Eli Lilly & Co )
 

این شرکت در ایالات متحده مستقر و دارای ارزش بازار 65.86 میلیارد دلار و ارزش دارایی 35.2 میلیارد دلار در سال 2014 بوده است. فروش و سود خالص شرکت به ترتیب با اعداد 23.11 میلیارد دلار و 4.7 میلیارد دلار در سال 2013 به ثبت رسیده است. مقر اصلی آن در ایندیاناپولیس است و در سال 1876 کارش را آغاز کرده است. فعالیت شرکت در زمینه تولید و فروش محصولات دارویی برای انسان و دام می باشد. محصولات خود را در 125 کشور بازاریابی می کند و 37925 نفر را در استخدام خود دارد.
 


آبوت لابراتوارز (Abbott Laboratories)
 

این شرکت بین المللی تحقیقاتی – بهداشتی در سال 2014 ارزش بازاری معادل 59.4 میلیارد دلار و ارزش دارایی های معادل 43 میلیارد دلار داشت. آبوت لابراتوارز با فروش 21.85 و سود خالص 206 میلیارد دلار در سال 2013 در زمینه کشف، توسعه، ساخت و فروش محصولات بهداشتی متنوع فعالیت دارد.

دفتر مرکزی آبوت در پراک ایلینویز می باشد و در سال 1888 آغاز به کار کرده است و دارای 5 بخش است: محصولات اختصاصی دارویی، محصولات دارویی ثابت، محصولات تشخیصی، محصولات غذایی و محصولات عروقی. در حال حاضر 69000 نفر در آبوت لابراتوارز کار می کنند.
 


مکسون (McKesson)
 


این شرکت آمریکایی که در زمینه بهداشت، درمان و فن آوری اطلاعات فعال است، ارزش بازار 40.51 و ارزش دارایی 36.5 میلیارد دلار در 2014 و فروش خالص و سود به ترتیب 130.09 و 1.2 میلیارد دلار در 2013 داشته است.

این شرکت که در کالیفرنیا مستقر است دو بخش اصلی دارد: راه حل های توزیع مکسون (تحویل به داروخانه ها، خرده فروشی ها و بیمارستان ها) و راه حل های فناوری مکسون (ارائه دهنده نرم افزار، اتوماسیون، خدمات کسب و کار و مشاوره به بیمارستان ها، مطب ها و درمانگاه ها). این شرکت 43500 نفر کارمند دارد.

 

مراحل ساخت کپسول های آنتی بیوتیک

انبار
پس از اخذ پروانه تولید، مواد اولیه برای ساخت دارو خریداری می شود . مواد اولیه می تواند بر حسب نیاز از منابع داخلی و خارجی خریداری شود.
پس از خرید مواد اولیه و انتقال آن به انبار برگه قرنطینه برای آن صادر می شود و موارد اولیه برای بررسی در اختیار آزمایشگاه قرار می گیرد.
 

ورود مواد اولیه به انبار



آزمایشگاه پس از بررسی موارد اولیه در صورت عدم وجود مشکل گواهی لازم را صادر کرده و مواد اولیه برای تولید وارد بخش تولید می شود.
اگر در این مرحله مشکلی از سوی آزمایشگاه تشخیص داده شود مواد اولیه اجازه انتقال به خط تولید را نداشته و برگشت داده می شود.
دمای انبار به هیچ عنوان نباید بالاتر از 25 درجه و زیر 15 درجه سانتی گراد باشد.
 

سردخانه های مواد اولیه

در مواردی که نیاز به نگهداری مواد اولیه در دمای پایین باشد مواد اولیه به سردخانه و با دمای 2 تا 8 درجه منتقل می شود.
 

وزن کشی مواد اولیه دارویی

بر اساس فرمول ساخت مواد اولیه در بخش توزین آماده شده و پس تایید مسئول مربوطه و بر اساس فرم های تعریف شده برای ساخت وارد این بخش ساخت می شود.



در بخش ساخت بار دیگر مواد اولیه وزن کشی شده و مواد اولیه برای ساخت بر اساس فرمول با یکدیگر در دستگاه تولید مخلوط می شود.
در هرمرحله توسط آزمایشگاه مستقر در خط تولید نمونه برداری شده و تا زمان تایید آزمایشگاه اجازه تولید در مرحله دیگر داده نمی شود.
پس از مخلوط شدن مواد اولیه، دارو برای انجام پرس به دستگاه مربوط منتقل می شود. در این مرحله داروها توسط دستگاه پرس آماده سازی می شود. برای جلوگیری از تلخی دارو آن را با روکش خاص می پوشانند و سپس دارو به دستگاه دیگری برای تثبیت روکش منتقل می شود.


دستگاه پرس ( مواد اولیه در این دستگاه پرس شده و به قرص تبدیل می شود)



قرص ها پس از روکش شدن در این دستگاه تثبیت می شوند

 

در کپسول های آموکسی سیلین پودر تهیه شده توسط دستگاه در کپسول های مربوط پر شده و سپس برای بسته بندی وارد مرحله دیگری می شود.

ورود مواد اولیه در کپسول های آموکسی سیلین

در واحد بسته بندی کپسول ها به صورت 10 تایی  بسته بندی شده و پشت آن با فایل مخصوص بسته می شود.
پس از بسته بندی کپسول ها برای پاکت کردن به دستگاه پاکت زنی منتقل می شود. در این مرحله به صورت کاملا مکانیزه دارو بسته بندی شده و برونشور هایی که قبلا چاپ شده نیز توسط دستگاه در آن قرار داده می شود.

 بسته بندی آموکسی سیلین







 

در تولید اسپانسیون های خوراکی نیز موارد اولیه وارد شیشه های خاص شده و توسط دستگاه کار بسته بندی انجام می شود.
 

تهیه اسپانسیون های خوراکی( آنتی بیوتیک)




آزمایشگاه مستقر در خط تولید
در هر مرحله از تولید دارو، آزمایشگاه باید برای ورود به مرحله دیگر گواهی صادر کند . همچنین پس از تولید کپسول های آنتی بیوتیک در آزمایشگاه کپسول ها و قرص ها از نظر مقاومت و  زمان باز شده در بدن مورد بررسی قرار می دهد.

انجام تست آزمایشگاهی برای مقاومت قرص


مطابق استاندار هر کپسول آموکسی سیلسن بایدپس از مصرف تا حداکثر 15 دقیقه در معده باز شود. این مورد در آزمایشگاه مستقر در خط تولید در هرگروه از محصولات ساخته شده بررسی می شود.

پس ازبسته بندی، دارو وزن کشی می شود تا در صورتیکه در روند بسته بندی مشکلی وجود داشته باشد در این مرحله با توجه به کاهش وزن مشخص شود.


پس از بسته بندی ضمن انتقال دارو به انبار نمونه هایی برای بررسی نهایی به آزمایشگاه ارسال می شود که پس از تائید آزمایشگاه دارو آماده ارسال به بازار بوده و در اختیار واحد های پخش قرار می گیرد.
 

در کارخانه های تولید دارو واحد آزمایشگاه نقش مهمی را در تولید ایفاء می کند . داروهای تولید شده علاوه بر بررسی آزمایشگاه مستقر در خط تولید در واحد آزمایشگاهی جداگانه نیز از نظر آنالیز میزان مواد موثر مورد بررسی قرار می گیرد .

شرکت های داروسازی در ایران


1)داروسازی خوارزمی:
دفتر مركزي:    
نشاني:     تهران ، كيلومتر 9 جاده مخصوص كرج ، خيابان نخ زرين ، خيابان شوفاژكار ، پلاك6 ، داروسازي خوارزمي


كارخانه:    
نشاني:     تهران ، كيلومتر 9 جاده مخصوص كرج ، خيابان نخ زرين ، خيابان شوفاژكار ، پلاك6 ، داروسازي خوارزمي

پست الكترونيكي:     info@kharazmpharm.com

 

2)انستیتو پاستور ایران:
آدرس پست الكترونيكي : office@pasteur.ac.ir
آدرس پست الكترونيكي روابط عمومي و امور بين الملل : pr@pasteur.ac.ir
آدرس صفحه اينترنتي: http://www.pasteur.ac.ir
تلفن: 20-66953311
فاكس: 66468760
تهران - خيابان پاستور- پلاك 69- كد پستي :13164

سایر شرکت های داروسازی همراه با آدرس اینترنتی شان به شرح زیر است:
http://atra.ir/
شركت داروسازي آترا

http://www.antibiotic.tapic.co.ir/
شرکت داروسازی آنتی بیوتیک سازی ایران

http://www.iranhormone.com/
شرکت داروسازی ایران هورمون

http://www.Aburaihan.com/
شرکت داروسازی ابوریحان

http://exir.co.ir/
شرکت داروسازی اكسير

http://www.osvahpharma.com/
شرکت داروسازی اسوه

http://www.alhavi-pharma.com/
شرکت داروسازی الحاوی

http://www.alborzdarouco.com/
شرکت داروسازی البرز دارو

http://www.ebnemasouyeh.com/
شرکت داروسازی ابن ماسویه

http://ahouradarou.ir/
شرکت داروسازی گیاهی اهورا دارو

http://www.irandaru.com/
شرکت داروسازی ایران دارو

http://www.irandarouk.ir/
شرکت داروسازی گیاهی ایران داروک

http://www.irannajo.com/
شرکت داروسازی ایران ناژو

http://www.behsaco.com/
شرکت داروسازی بهسا

http://www.behvazan.com/
شرکت داروسازی بهوزان

http://biodarou.ir/
شركت داروسازي بيودارو

http://www.parsdarou.com/
شرکت داروسازی پارس دارو

http://www.pak-darou.com/
شرکت داروسازی پاک دارو

http://pursina.com/
شرکت داروسازی پورسینا

http://www.pd.co.ir/
شرکت داروسازی پویش دارو

http://www.hakimpharm.com/
شرکت داروسازی حکیم

http://www.kharazmpharm.com/
شرکت داروسازی خوارزمی

http://www.khorraman.com/
شرکت داروسازی خرمان (لابراتوار تحقیقات کاربردی گیاهان)

http://www.dinehiran.com/
شرکت داروسازی دینه

http://www.damloran.com/
شركت داروسازي داملران رازك

http://www.doctor-abidi.com/
شرکت داروسازی دکتر عبیدی

http://www.dorsadarou.com/
شرکت داروسازی درسا دارو

http://razak-labs.com/
شرکت داروسازی رازک

http://www.rvsri.com/
شرکت داروسازی رازی

http://zakariapharm.com/
شرکت داروسازی زکریا 1 (با نام جدید داروسازی دانا)

http://zakaria.tapic.co.ir/
شرکت داروسازی زکریا 2 (با نام جدید داروسازی دانا)

http://daanapharma.com/
شرکت داروسازی دانا
http://www.sobhandarou.com/
شرکت داروسازی سبحان

http://www.shafapharm.com/
شرکت داروسازی شفا

http://www.samisaz.com/
شرکت داروسازی سامی ساز

http://www.sina-darou.com/
شرکت داروسازی سینا دارو

http://www.shahredarulab.com/
شرکت داروسازی شهر دارو

http://dppcco.com/
شركت داروسازي شيمي دارويي داروپخش

http://www.shimidaroue.tapic.co.ir/
آدرس دیگر شیمی دارویی داروپخش

http://www.farabipharma.ir/
شرکت داروسازی فارابی -۱

http://farabi.blogsky.com/
شرکت داروسازی فارابی -۲

http://www.pharmch.com/
شرکت داروسازی فارما شیمی

http://www.sgco-infusion.com/
شرکت داروسازی شهید قاضی تبریز

http://www.cosarpharm.com/
شرکت داروسازی کوثر

http://www.caspiantamin.com/
شرکت داروسازی کاسپین تامین

http://www.kishmedipharm.com/
شركت داروسازي كيش مديفارم

http://www.chemidaro.com/
شرکت داروسازی کیمیدارو

http://www.goldaru-co.com/
شرکت داروسازی گل دارو

http://www.loghman-med.com/
شرکت داروسازی لقمان

http://www.mehrdarou.com/
شرکت داروسازی مهر دارو

http://www.minapharmaceutical.com/
شرکت داروسازی مینا

http://www.minoogroup.com/
شرکت داروسازی پارس مینو - گروه صنعتی مینو

http://www.ramopharmin.com/
شرکت داروسازی رامین - راموفارمین

http://www.rouzdarou.com/
شرکت داروسازی روز دارو

http://www.geneiandarou.com/
شرکت داروسازی ژنیان

http://www.tehranchemie.ir/
شرکت داروسازی تهران شیمی

http://tofighdarou.tapic.co.ir/
شركت داروسازي تحقيقاتي مهندسي توفيق دارو

http://www.samenco.com/
شرکت داروسازی ثامن

http://www.zardband.com/
شرکت داروسازی زردبند -محصولات سینره

http://zahravipharma.com/
شرکت داروسازی زهراوی

http://www.barijessence.com/
شرکت داروسازی باریج اسانس

http://www.jaber-pharma.com/
شرکت داروسازی جابر ابن حیان

http://www.dpdcir.com/
شرکت توزیع و تولید دارو داروپخش

http://www.darmangaz.com/
شرکت تولید کننده گاز بیهوشی درمان گاز

http://www.humagraft.com/
شرکت تولید کننده فراورده های بیولوژیک هماپیوند

http://www.razipharmed.com/
شرکت توسعه بازرگانی پخش رازی (واردات و صادرات) وابسته به گروه هولدینگ شفا دارو

http://www.shafa-pharm.com/
شرکت داروسازی شفا
http://www.bbpharmaco.com/
شرکت داروسازی باختر بیوشیمی

http://www.pasteur.ac.ir/
انستیتو پاستور

http://www.sohajissa.com/
شرکت داروسازی سها

http://www.toliddaru.com/
شرکت داروسازی تولید دارو

http://www.iphco.com/
شرکت فراورده های تزریقی و دارویی ایران

http://tpico.ir/
شرکت سرمایه گذاری دارویی تامین

http://www.pakhshferdows.com/
شرکت پخش فردوس

http://www.mctough.com/
شرکت پخش مکتاف

http://www.razico.com/
شرکت پخش رازی

http://www.mahshadrazi.com/
شرکت پخش مهشاد رازی

http://www.hejratco.com/
شركت پخش هجرت (آدرس جدید)

http://www.p-hejrat.com/
شرکت پخش هجرا (آدرس قدیم)
http://www.kianpharmed.com/
شرکت دارویی و بهداشتی کیان فارمد

http://www.nikakhtararia.com/
شرکت نیک اختر آریا (صادرات و واردات دارو- مکملهای دارویی و تجهیزات پزشکی)

http://www.khorraman.com/
لابراتوار تحقیقات کاربردی گیاهان دارویی خُرمان

http://www.behestan-chc.com/
شرکت وارد کننده دارو و مکمل بهستان بهداشت

http://www.kianpharmed.com/
شرکت واردات دارویی و بهداشتی کیان فارمد (سان لایف)

http://www.parsroos.com/
شرکت دارویی پارس روس (تولید کننده آنژی پارس و آی مُد)

http://www.chekadpharma.com/
شرکت دارویی چکاد دارو

http://www.damavandmed.com/
شرکت وارد کننده تجهیزات پزشکی دماوند ابزار

http://www.iranpharmis.com/
شرکت وارد کننده تجهیزات پزشکی ایران فارمیس

http://www.arvinarman.com/
شرکت وارد کننده آروین آرمان

http://www.owzan.com/
شركت وارد كننده اوزان

http://www.tehranortho.com/
شرکت وارد کننده تهران ارتو (چسبهای پانسمان)

http://www.dtpc.org/
شركت وارد كننده گسترش بازرگاني داروپخش

http://www.livar.net/
شركت وارد كننده ليوار

http://www.shafayabco.com/
شرکت وارد کننده شفایاب

http://www.ofoghdarou.com/
شرکت وارد کننده افق دارو پارس

http://www.pourateb.com/
شرکت وارد کننده پورا طب

http://paykdaru.com/
شرکت وارد کننده پیک دارو و غذا

http://www.kimiara.com/
شرکت وارد کننده کیمیاآرا

http://www.nooshdarouteb.com/
شرکت وارد کننده نوشدارو طب

http://www.nikakhtararia.com/
شرکت وارد کننده نیک اختر آریا

http://www.novinholding.com/
گروه هولدینگ نوین

http://www.sifs.ir/
اتحادیه واردکنندگان دارو و مکمل ها

http://www.pmt-company.com/
شرکت وارد کننده تهران میلاد پرنیان (وارد کننده انحصاری مکملهای NEXX)

http://www.hadafpharma.com/
شرکت مشاوره ای همگام دارو فناوری(هدف)

http://golafshan.ir/
شرکت تولید کننده محصولات آرایشی و بهداشتی گل افشان (مدیلان و ثمین)

http://www.irancapsule.com/
شركت توليد ژلاتين كپسول ايران

http://tapic.co.ir/
شركت سرمايه گذاري مواد اوليه دارويي تامين

http://www.rtpvp.com/
شركت توليد كننده شيميايي ره آورد تامين (پلي وينيل پيروليدون)

http://www.salehanchemi.com/
شركت توليد كننده مواد اوليه دارويي صالحان شيمي

http://www.shirin-darou.com/
شرکت تولید کننه افشرده شیرین بیان شیرین دارو

http://www.dppcco.com/
شرکت شیمی دارویی داروپخش

http://www.rtpvp.com/
شرکت تولید کننده مواد شیمیایی ره آورد تامین

http://www.fgtamin.com/
شرکت تولید کننده مواد شیمیایی فرایند گستر تامین

http://www.temad.com/
شرکت تولید کننده مواد اولیه تماد

http://www.faghighidental.com/
شرکت شهید دکتر فقیهی (دندانپزشکی)

http://www.irancapsule.com/
شرکت تولید کننده ژلاتین کپسول ایران

http://www.antibiotic-ir.com/
شرکت آنتی بیوتیک سازی ایران

http://ardene.ir/
محصولات آردن

http://www.fulicahaircare.com/
محصولات فولیکا

http://www.rahapharm.com/
شرکت داروسازی رها


 

 

 
فروش سوله در شهرک صنعتی زاویه فروش کارخانه شیمیایی در شهرک شمس آباد مشاور املاک صنعتی قیمت زمین در شهرک صنعتی عباس آباد فروش سوله در شهرک صنعتی گرمسار اجاره سوله مواد غذایی در شهرک صنعتی زاویه فروش سوله در شهرک صنعتی هشتگرد سوله اجاره درشکوهیه شهرک صنعتی مامونیه اراک شهرک صنعتی شمس اباد فروش سوله شهرک صنعتیزاویه فروش کارخانه سنگبری در شهرک صنعتی شمس آباد سوله های فروشی جاده مخصوص کرح فروش کارخانه در تهران فروش ملک بر جاده مخصوص ایوانکی شهرک صنعتی فراکودسبز فروش کارخانه شهرک صنعتی خوارزمی پاکدشت خرید و فروش زمین در شهرک صنعتی پرند فاصله شهرک صنعتی شمس ابادباپرند سوله اشتهارد فاز جدید شهرک صنعتی کاوه فاصله پرند تا شمس آباد فروش کارخانه فاصله قم تا شکوهیه فروش كارخانه چرم شهر شهرک صنعتی نصیر آباد سوله فروشی فروش زمین صنعتی در جاده مخصوص کرج فروش سوله بر جاده مخصوص قیمت زمین در شهرک صنعتی سلفچگان خرید فروش کارگاه صنعتی قلعه میر خرید سوله در پرندک مشاور املاک در شورآباد تهران فاصله اشتهاردتاشهرصنعتی شکوهیه اجاره کارخانه بسته بندی مواد غذایی در شهرک صنعتی نظرآباد آدرس کارگاه تخمه پزی در رباط کریم ایران کارخانه کارگاه صنعتی قلعه میر فروشی شهرک صنعتی معمونیه فروش کارخانه ترشی و روغن زیتون سایت ایران کارخانه اجاره کارخانه غذایی در شهرک صنعتی نظرآباد فروش سوله یا اجاره در نورآباد دلفان خرید فروش کارخانه سوله در زرندیه قیمت زمین در شهرک صنعتی نصیرآباد فروش کارخانه دارو ساری فروش کارخانه در شهرک صنعتی شاهیندژ فروش سوله در نصیرآباد لیست کارخانه های شهرک صنعتی ایوانکی فروش کارخانه در شهرک صنعتی ایوانکی اجاره انبار بزرگ در اتوبان ساوه